Βιογραφία Α΄ Ηγούμενου

Holy Metamorfoseos Monastery Logo

ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ π. ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ

Αφιέρωμα από τα πνευματικά του παιδιά στον πνευματικό τους πατέρα Αρχιμ. Σπυρίδωνα Λογοθέτη.

60 ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΕΡΓΑΤΗΣ, ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΟΣ, ΛΑΪΚΟΣ ΙΕΡΟΚΗΡΥΞ ΚΑΙ ΚΑΤΗΧΗΤΗΣ, ΜΟΝΑΧΟΣ, ΚΛΗΡΙΚΟΣ, ΚΛΗΡΙΚΟΣ ΙΕΡΟΚΗΡΥΞ, ΚΤΗΤΩΡ ΜΟΝΗΣ, ΙΔΡΥΤΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΟΣ ΚΑΙ Α’ ΗΓΟΥΜΕΝΟΣ

 Το άρθρο αυτό είναι ένα μικρό ευλαβικό αφιέρωμα υικής αγάπης για τον σεβαστό Γεροντα και Πνευματικό π. Σπυρίδωνα Λογοθέτη, κτήτορα και  Ηγούμενο της  Ιερᾶς Κοινοβιακής Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ναυπάκτου.

 Οι σκέψεις που ακολουθούν είναι απότιση τιμής σε έναν χαρισματικό ηγέτη, πνευματικό πατέρα και εργάτη της  Ορθοδοξίας.

 Είναι έκφραση ευχαριστίας και ευγνωμοσύνης που ανήκει αναμφισβήτητα τον σπουδαίο αυτόν  Ιερομόναχο και  Αρχιμανδρίτη, άνθρωπο, γνήσιο  Ιεραπόστολο και αληθινό Μοναχό της  Ορθόδοξης  Εκκλησίας του Χριστού.

  Είναι, τέλος, ελάχιστη ευλαβική αναγνώριση της τεράστιας σημασίας προσφοράς του στην  Ορθόδοξη  Εκκλησία, στο  Ελληνικό  Εθνος και στον ανδρώο κοινοβιακό Μοναχισμό της σύγχρονης εποχής.

 

 • Η μακρύτερη καταγωγή του είναι από την Κωνσταντινούπολη. Γεννήθηκε στο Κερατσίνι του Πειραιά το 1940, από ευλαβείς γονείς, τον  Ιωάννη και την Ευτυχία, ως τρίτο παιδί της οικογενείας, με αδέλφια την Ευγενεία (Νίτσα), τον Σωτήριο και την Όλγα.
 • Τελείωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στον Πειραιά το 1958 και τό1962 τελείωσε τις σπουδές του στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου  Αθηνών και έλαβε το πτυχίο του. Κατά την διάρκεια των σπουδών του παρακολούθησε μαθήματα Γαλλικών,  Αγγλικών και Ευρωπαϊκής Μουσικής.
 • Σε ηλικία 16 ετών ίδρυσε και διηύθυνε την 50μελή χορωδία του Ε’ Γυμνασίου Πειραιώς στο οποίο μαθήτευε.
 • Την αδιάκοπη μέχρι σήμερα προσφορά του στην  Εκκλησία και την Κοινωνία την άρχισε σε ηλικία 16 ετών, δηλαδή το 1956.
 • Από 16 έως 23 ετών εργάσθηκε ως Στέλεχος των Κατηχητικών Σχολείων, Κατηχητής, Κυκλαμινάρχης,  και  Ομαδάρχης των Χριστιανικών Μαθητικών  Ομάδων, σε  Ενορίες της  Ιεράς  Αρχιεπισκοπής  Αθηνών στον  Πειραιά, δηλαδή  του Κερατσινίου, της  Αμφιάλης, της Κοκκινιάς, της Δραπετσώνας, της Ευγένειας.
 • Την ίδια εποχή υπηρέτησε ως Στέλεχος σε χριστιανικές παιδικές και νεανικές  Κατασκηνώσεις των νέων της ίδιας περιοχής.
 • Άρχισε να κηρύττει  σαν  Ιεροκήρυκας το λόγο του Θεού, σε ηλικία μόλις 18 ετών, στον Πανηγυρίζοντα  Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στη Σαλαμίνα και έπειτα σε άλλους Ιερούς Ναούς.
 • Ως φοιτητής ίδρυσε, δημιούργησε, διοργάνωσε και λειτούργησε εκκλησιαστική χριστιανική κίνηση  για εργαζόμενους νέους και διηύθυνε ως  Αρχηγός τις  Κατασκηνώσεις τους.
 • Το όλο έργο του αυτό το προσέφερε εθελοντικά στην Εκκλησία κάτω από την διοίκηση και καθοδήγηση της Αδελφότητος «ο Παράκλητος» που ζούσε και δραστηριοποιείτο στην περιοχή εκείνη του Κερατσινίου, όπου διέμενε ο κ.Σπυρίδων Λογοθέτης.
 • Σε ηλικία μόλις 19 ετών, το 1959, μετά από παράκληση του Μητροπολίτη Ναυπακτίας και Ευρυτανίας Δαμασκηνού Κοτζιά, έρχεται στη Ναύπακτο να βοηθήσει την  Ιερά Μητρόπολη στον τομέα του έργου της νεολαίας, πράγμα που έκανε με μεγάλη επιτυχία.  Υπήρξε ο ιδρυτής, ο διοργανωτής και  ο Αρχηγός των Κατασκηνώσεως  Αρρένων της  Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου, από το καλοκαίρι του 1963 και μετέπειτα.
 • Στην ηλικία των 20–22 ετών, εκτός από την εθελοντική εργασία του στιςς κατασκηνώσεις που εκείνος δημιούργησε, επί τρία καλοκαίρια 1960, 1961, 1962, περιόδευε κηρύττοντας εθελοντικά στις ακριτικές  Ενορίες, στα χωριά της ακριτικής νήσου της Ελλάδος της Καρπάθου.
 • Τον  Οκτώβριο του 1963 κατετάγη στον Στρατό και υπηρέτησε ως Δοκιμος  Αξιωματικός,  Εκπαιδευτής  Υποψηφίων  Αξιωματικών, στη Σχολή  Εφέδρων  Αξιωματικών Πεζικού (Σ.Ε.Α.Π.), στο  Ηράκλειο της Κρήτης.
 • Εκεί, εκτός από τα καθαρώς στρατιωτικά του καθήκοντα ως εκπαιδευόμενος μαθητής της Σχολής και μετέπειτα αξιωματικός εκπαιδευτής των νέων σειρών μαθητών της ΣΕΑΠ, εκήρυτε κάθε Κυριακή στην Θεία Λειτουργία στην εκκλησιαζόμενη Σχολή,  αλλά και σε Ενορίες του Ηρακλείου, διωργάνωσε 100μελή χορωδία, ορχήστρα, συναυλίες, θέατρο, με μέλη τους υποψηφίους Αξιωματικούς, με παραστάσεις εντός και εκτός Σχολής, σε διάφορες πόλεις της Κρήτης.
 • Ταυτόχρονα εργάσθηκε εθελοντικά στην κατήχηση της νεολαίας της Εκκλησίας της πόλεως του Ηρακλείου.
 • Στη συνέχεια μετετέθη στην Ναύπακτο και υπηρέτησε εκεί ως  Αξιωματικός,  Ανθυπολοχαγός.  Υπηρετώντας ως  Αξιωματικός, εργάσθηκε ταυτοχρόνως εθελοντικά, με παράκληση και ευλογία του Μητροπολίτου Δαμασκηνού, στη Ναυπακτία, ιεραποστολικά, πολιτιστικά και καλλιτεχνικά, αλλά και ως λαϊκός  Ιεροκήρυξ, με περιοδείες στα απόμακρα χωριά της  Ορεινής Ναυπακτίας.
 • Κατά τα σχολικά έτη 1966 – 1967 υπηρέτησε ως Καθηγητής Θεολόγος, στην Μεση Τεχνική  Εκπαίδευση της Ναυπάκτου.
 • Στο τέλος του 1966 – αρχές του 1967, με την συμφωνία του Μητροπολίτου Ναυπακτίας Δαμασκηνού προσεκλήθη από τον Μακαριστό Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών  Διονύσιο Χαραλάμπους, για να ηγηθεί για λίγο χρόνο στη διοργάνωση του φιλανθρωπικού, ιεραποστολικού και νεανικού έργου της Ιεράς Μητροπόλεως στα Τρίκαλα, στην Καλαμπάκα και σε όλη την περιοχή Τρίκκης και Σταγών.
 • Όμως, τον  Ιούνιο του 1967, καθώς μετέβαινε στα Τρίκαλα, και ευρισκόμενος στην Αθήνα, προσεκλήθη από τον Μακαριώτατο  Αρχιεπίσκοπο  Αθηνών και πάσης  Ελλάδος κ. Ιερώνυμο να αναλάβη χρέη ιδιαιτέρου Γραμματέως του. Παρ’ όλον ότι η πρόσκληση του Αρχιεπισκόπου ήταν ιδιαίτερα τιμητική, εν τούτοις ο κ.Σπυρίδων Λογοθέτης δεν απεδέχθη την πρόσκληση του Αρχιεπισκόπου και επέλεξε να μεταβεί στα Τρίκαλα και ως λαϊκός ακόμη μέχρι τότε, πήγε στην Μητρόπολη Τρικάλων, με την σύμφωνη γνώμη και ευλογία των δύο Μητροπολιτών, Ναυπακτίας και Ευρυτανίας Δαμασκηνού και Τρίκκης και Σταγών Διονυσίου. Αυτή η επιλογή του στενοχώρησε ιδιαίτερα τον Αρχιεπίσκοπο.
 • Τον Αύγουστο του 1967, ο ίδιος ο Μητροπολίτης Διονύσιος προσκάλεσε επίσημα τον κ.Σπυρίδωνα να καταταγεί στον Κλήρο και να τον χειροτονήσει ο ίδιος Ιερομόναχο.  Μετά από πολλούς δισταγμούς και συζητήσεις με τον Διονύσιο και με άλλους πνευματικούς ανθρώπους, τελικά ο κ.Σπυρίδων δέχθηκε την πρόσκληση, ως πρόσκληση του Θεού και της Εκκλησίας.
 • Έτσι,  στο 27ο έτος της ηλικίας του, ο Μητροπολίτης Διονύσιος τον έκειρε Μοναχό στις 16-9-1967.   Από τότε, όπως άλλωστε και πριν, ο κ.Σπυρίδων έζησε έντονα την ζωη της  ασκήσεως και της μετανοίας του Μοναχού, μέχρι σήμερα, με σκληρή εργασία στον εαυτό του και στο έργο του Θεού.
 • Αμέσως  μετά την μοναχική του κουρά, την άλλη ημέρα, στις 17-9-1967, ο κυρός Διονύσιος τον χειροτόνησε Διάκονο και την 1-10-1967 τον χειροτόνησε Πρεσβύτερο. Την ίδια ημέρα, ο παρών στη χειροτονία Μητροπολίτης Ναυπακτίας κ.Δαμασκηνός τον χειροθέτησε   Αρχιμανδρίτη.
 • Έτσι,  επί ένα και μισό χρόνο, περίπου, υπηρέτησε στην  Ιερά Μητρόπολη Τρίκκης και Σταγών,  ως  Ιεροκήρυξ της  Ιεράς Μητροπόλεως αυτής, με περιοδείες στα απόμακρα χωριά της Πινδου, προσφέροντας λόγο Θεού και πνευματική ζωντάνια στούς κατοίκους των ορεινών και δύσβατων περιοχών.
 • Ανέλαβε τα  Εσπερινά Κηρύγματα της  Ιεράς Μητροπόλεως, στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου Τρικάλων. Αξέχαστα έχουν μείνει στον λαό της περιοχής τα εσπερινά του  αυτά κηρύγματα στα οποία προσήλκυε πλήθη λαού και ενθουσίαζε αλλά και κατένυγε πνευματικά τις χιλιάδες των ακροατών του, καλώντας όλους στην μετάνοια και στην αγάπη του Χριστού.
 • Διετέλεσε  Διευθυντής της Βιβλιοθήκης της Ιεράς Μητροπόλεως.
 • Παράλληλα, ανέλαβε ως αναδιοργανωτής και  Υπεύθυνος του Προνοιακού και Φιλανθρωπικού έργου της Ιεράς Μητροπόλεως.
 • Εργάσθηκε πρωτοποριακά και με μεγάλη επιτυχία, στον τομέα της  Νεολαίας της Εκκλησίας.  Δημιούργησε πραγματική ανανέωση και άνθιση των Κατηχητικών Σχολείων και μάλιστα αρρένων, όπου έτρεχε η Νεολαία για να τον ακούσει.  Εδίδασκε κάθε εβδομάδα σε δύο  Ανώτερα Κατηχητικά Αρρένων, που το ένα είχε 600 μαθητές και το άλλο 500.
 • Διοργάνωσε παιδικές χορωδίες με συναυλιακές εκδηλώσεις καθώς και παραστάσεις χριστιανικού θεάτρου, και Εκθεση Χριστιανικού Βιβλίου.
 • Βοήθησε ουσιαστικά στην αναβίωση του Μετεωρίτικου Μοναχισμού.   Ακόμη μέχρι σήμερα, Μοναχοί προερχόμενοι από τα Μετέωρα, που βρίσκονται σε διάφορα Μοναστήρια του  Αγίου  Ορους, και της Ελλάδος, θυμούνται τον Γέροντα Σπυρίδωνα με πολλήν αγάπη, σεβασμό και ευγνωμοσύνη για την πνευματική βοήθειά του και με πολλή χαρά συναντώνται μαζί του ενθυμούμενοι τις ωραίες και ευλογημένες εκείνες ημέρες.
 • Τον Σεπτέμβριο του 1968,  ο Μητροπολίτης Διονύσιος είχε φύγει ουσιαστικά από τα Τρίκαλα βαρειά άρρωστος με καρκίνο, είχε υποστή εγχειρίσεις στο εξωτερικό και διέμενε στην Αθήνα για να τον παρακολουθούν οι γιατροί.
 • Έτσι με συμφωνία πάλι των Μητροπολιτών Διονυσίου και Δαμασκηνού, τον Οκτώβριο του 1968,  ο π.Σπυρίδων τελείωσε την παραμονή του στα Τρίκαλα και επέστρεψε στη Ναύπακτο. Άλλωστε δεν είχε διακόψει τους πνευματικούς δεσμούς του με την Ναύπακτο την οποία επισκεπτόταν συχνά, είτε μόνος είτε με εκδρομές της νεολαίας από τα Τρίκαλα και είχε συνδέσει με δεσμούς αγάπης τις δύο εκκλησιαστικές νεολαίες Τρικάλων και Ναυπάκτου.
 • Συνεχίζοντας ως Κληρικός πλέον ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π.Σπυρίδων Λογοθέτης την εκκλησιαστική του δραστηριότητα που την άρχισε το 1956 ως λαϊκός, τον  Οκτώβριο του 1968,  επέστρεψε στη Ναύπακτο και διορίσθηκε αμέσως  Ιεροκήρυκας της  Ιεράς Συνόδου και στην θέση αυτή υπηρέτησε μέχρι τη συνταξιοδότησή του, το 2003.
 • Όλα αυτά τα χρόνια  υπηρέτησε στην  Ιερά Μητρόπολη, ως υποδειγματικός  Ιερεύς Λειτουργός, που κατένυσε τα πλήθη στις  Ενορίες με την ευλάβεια και την κατάνυξη που λειτουργούσε και που την μετέδιδε στούς πιστούς. Γεμιζαν επί των ημερών του οι  Εκκλησίες της Ναυπάκτου και μάλιστα από νεολαία.
 • Αμέσως, χειροθετήθηκε Πνευματικός και από 28 ετών εργάσθηκε άριστα και σ’ αυτήν την εκκλησιαστική διακονία, σε όλες τις  Ενορίες της Μητροπόλεως και ο κόσμος έτρεχε να σκύψει κάτω από το πετραχήλι του, να εκδηλώσει την μετάνοιά του και να ακούσει τις φωτισμένες οδηγίες του.
 • Εργάσθηκε άριστα και ως  Ιεροκήρυξ του Λόγου του Θεού, με περιοδείες, με τα πόδια, η με υποζύγια, η με τα τότε ελάχιστα αυτοκίνητα, που λόγω της κακής τους καταστάσεως τα ονόμαζαν «καρναβάλους», στα απόκρυμνα, απόμακρα και ξεχασμένα χωριά της  Ορεινής Ναυπακτίας, όπου περιόδευε για Θείες Λειτουργείες,   Ομιλίες,  Εξομολογήσεις, Κατηχητικά, προβολές διδακτικών ταινιών, κλπ. και κυρίως κηρύττοντας το Ευαγγέλιο της μετανοίας και σωτηρίας και δίδοντας κουράγιο και παρηγοριά στους κατοίκους.  Ετρεχε ο κόσμος για να θαυμάσει και να διδαχθεί από τα εμπνευσμένα κηρύγματά του, το θάρρος του, την ομολογία του, την ορθόδοξη διδασκαλία του.
 • Στα εσπερινά του κηρύγματα ο Μητροπολιτικός Ναός της Ναυπάκτου ξεχείλιζε από κόσμο και γέμιζε η πλατεία έξω από τον Ναό, όπου οι άνθρωποι στεκόντουσαν όρθιοι και μέσα στο κρύο για να ακούν από τα εξωτερικά μεγάφωνα του Ναού, επί μία και πλέον ώρα, τον  λόγο του Θεού, που τόσο ζωντανά, συγκινησιακά, πρωτότυπα και προ παντός απλά και κατανοητά τούς δίδασκε, όπως θυμούνται με νοσταλγία οι χριστιανοί της περιοχής.
 • Το 1965 δημιούργησε Ορφανοτροφείο –Οικοτροφείο γιά ἀγόρια, που λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία για 20 ολόκληρα χρόνια, 1965-1985, και έσωσε πλήθος πτωχών και ορφανών παιδιών που είχαν ανάγκη από αγάπη, στοργή, πνευματική και υλική βοήθεια. Εκεί εργάσθηκε ἀφιλοκερδώς και προσφέροντας τόν μικρό του μισθό του Ιεροκήρυκος γιά νά ζήσουν τα φτωχά και ορφανά παιδιά που πέρασαν έξι χρόνια το καθένα κοντά στον π.Σπυρίδωνα. Τα υπηρέτησε μέ στοργή μάνας και αγάπη πατέρα, σε όλες τους τις πνευματικές και υλικές ανάγκες, αγωνιζόμενος για να βρή τα αναγκαία, ώστε να μη τους λείψει τίποτα. Οι εκατοντάδες τα παιδιά που έζησαν σ’ αυτό το σπίτι της αγάπης του π.Σπυρίδωνος, θυμούνται όλα τά καλά που πέρασαν εκεί μέ ευγνωμοσύνη και αγάπη προς τον π.Σπυρίδωνα.
 • Ως  Υπεύθυνος της Κατηχήσεως της Νεολαίας, δημιούργησε μια τεράστια ανάπτυξη στο Κατηχητικό έργο της  Ιεράς Μητροπόλεως, του οποίου ήταν Γενικός Υπεύθυνος. Γεμιζαν τα Κατηχητικά από παιδιά και νέους, που ζούσαν πραγματικά πνευματική, μυστηριακή, λατρευτική και εκκλησιαστική ζωη. Παράλληλα ανέπτυξε στενές σχέσεις με τα Σχολεία της περιοχής, έκανε ομιλίες κάθε εβδομάδα στούς μαθητές και Καθηγητές τους στις αίθουσες των Σχολείων, τελούσε εβδομαδιαία σχολικές Θείες Λειτουργίες και ειδικά νεανικά κηρύγματα, και κατά περιόδους εξομολογούσε τούς μαθητές των Σχολείων.
 • Διοργάνωσε στην Ναύπακτο αρχικά έκτακτη  Εκθεση Χριστιανικού Βιβλίου και στη συνέχεια μόνιμη, την οποία συνεχίζουν να «υπηρετούν μέχρι σήμερα οι δύο Συλλογοι «Αδελφότης Παναγία η Ναυπακτιώτισσα» και «Σύλλογος φίλων του Μοναστηριού Μεταμορφώσεως Σωτήρος Ναυπάκτου».
 • Διοργάνωσε παιδικές και νεανικές χορωδίες, αλλά και μικτές χορωδίες ενηλίκων και ορχήστρες, με συναυλιακές εκδηλώσεις σε πολλές πόλεις της  Ελλάδος, καθώς και παραστάσεις χριστιανικού θεάτρου.
 • Εργάσθηκε τα Καλοκαίρια, από το 1963, ως διοργανωτής και  Αρχηγός και εν συνεχεία ως πνευματικός υπεύθυνος και εξομολόγος, στις Κατασκηνώσεις της  Ιεράς Μητροπόλεως που είχε δημιουργήσει ο ίδιος, στις οποίες τώρα φιλοξενούνται Κατασκηνώσεις των Συλλόγων των Φιλων του Μοναστηριου και Παναγίας της Ναυπακτιωτίσσης, γιά τα παιδιά των μελών τους, όπως και παιδιά από ξένες χώρες, βασανισμένες από πολέμους και φτώχεια, όπως π.χ. Ρωσία, Σερβία, Ουκρανία, Παλαιστίνη, αλλά και από χώρες όπως η Γερμανία, Τσεχία  κλπ. και άλλους φορείς ελληνικούς και ξένους.  Εκεί τα παιδιά λαμβάνουν σωστή αγωγή και γνωρίζουν την ελληνορθόδοξη Παράδοση. 
 • Η πνευματικότητά του, η ακούραστη εργατικότητά του, η συμπαράστασή του σε όλους, η αγάπη του, έφερνε τον κόσμο στην  Εκκλησία και μάλιστα την νεολαία. Με την εκκλησιαστική του διακονία ανέβηκε πολύ το κηρυκτικό, νεανικό, πολιτιστικό, πνευματικό, εκκλησιαστικό και μοναστικό έργο της περιοχής και της  Ιεράς Μητροπόλεως, στην οποία εργάζεται και προσφέρει μέχρι σήμερα πολλά.
 • Τα έτη 1981 – 1983, με πρόσκληση από τον Μητροπολίτη Κυδωνίας και  Αποκορώνου κ.Ειρηναίο (νυν  Αρχιεπίσκοπο Κρήτης), εργάσθηκε ως  Εξομολόγος στις  Ιερές Μονές  Αγίου  Ιωάννου του Προδρόμου στις Κορακιές στα Χανιά και Παρθενώνος Κισσάμου και στην  Εκκλησιαστική Σχολή Χανίων. 
 • Μίλησε ως προσκεκλημένος ιεροκήρυκας και ομιλητής σε διάφορες πόλεις της  Ελλάδος, της Κυπρου, της Γερμανίας, της  Αμερικής.
 • Εργάσθηκε ως εθελοντής Καθηγητής Κληρικός σε Δημόσια  Επιμορφωτική Σχολή, στη Ναύπακτο.
 • Εργάσθηκε ως εθελοντής Καθηγητής στην Ειδική Σχολή  Ιερατικής  Επιμορφώσεωςς της  Ιεράς Μητροπόλεως.
 • Ίδρυσε και διηύθυνε Σχολή Γονέων της  Ιεράς Μητροπόλεως.
 • Διοργάνωσε Μαθήματα  Αγίας Γραφής της  Ι. Μητροπόλεως.
 • Διηύθυνε τις μελέτες  Αγίας Γραφής   Επιστημόνων της  Ι. Μητροπόλεως.
 • Ο Γέροντας π.Σπυρίδων σεβάστηκε και τίμησε κατά το πρέπον τους Κληρικούς και μάλιστα τους  Επισκόπους της  Εκκλησίας.  Αλλά και οι  Επίσκοποι της  Εκκλησίας, εκτός από ελάχιστους, εκτίμησαν τον Γέροντα Σπυρίδωνα και τον τίμησαν, καθώς όλοι, είχαν πάντοτε καλές σχέσεις μαζί του. Πολλοί από τούς  Ιεράρχες έχουν επισκεφθεί και έχουν ευλογήσει το εν γένει τεράστιο έργο του Γέροντος Σπυρίδωνος και το Μοναστήρι, με πρωτοκορυφαίους το σημερινό Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ.Βαρθολομαίο και τους Αρχιεπισκόπους Αθηνών κ.κ.Ιερώνυμο Κοτσώνη, Χριστόδουλο Παρασκευαϊδη, καθώς και τον σημερινό Μακαριώτατο  Αρχιεπίσκοπο  Αθηνών και πάσης  Ελλάδος κ.κ.Ιερώνυμο και τον σημερινό Μακαριώτατο  Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.κ.Ειρηναίο.
 • Απόδειξη της εκτιμήσεως, του θαυμασμού, της αγάπης και της ολόθυμης ευλογίας τους, είναι οι πολλές τιμητικές επιστολές που του έχουν σταλεί εκ μέρους των  Ηγετών της  Εκκλησίας, Πατριαρχών,  Αρχιεπισκόπων, Μητροπολιτών, Επισκόπων, Ηγουμένων, αλλά και Πολιτικών της  Ελλάδος, και άλλων προσωπικοτήτων κλπ.. Μερικές από τις τιμητικές αυτές επιστολές έχουν δημοσιευθεί στο περιοδικό «Η ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΩΝ ΟΥΡΑΝΩΝ».
 • Σε ειδικές τιμητικές εκδηλώσεις τον τίμησαν Διαδάσκαλοι, Στρατιωτικοί, Σύλλογοι Ελλάδος και Εξωτερικού και διάφοροι άλλοι.
 • Η  Εκκλησία της  Ελλάδος δια της  Ιεράς Συνόδου  τίμησε τον Γέροντα Σπυρίδωνα με το παρακάτω τιμητικό και επαινετικό έγγραφο, το οποίο μεταξύ άλλων έλεγε τα εξής: «… Η Διαρκής  Ιερά Συνοδος της  Εκκλησίας της  Ελλάδος εν τη Συνεδρία Αυτής της 4ης υπερμεσούντος Δεκεμβρίου ε.ε. εις τας παρασχεθείσας υφ’ υμών τη  Εκκλησίᾳ ιεραποστολικάς υπηρεσίας αφορώσα και κατά χρέος τιμώσα υμάς ως εργάτην του  Αμπελώνος του Κυρίου, εκφράζει υμίν τας ομοθύμους ευχαριστίας Αυτής επί πάσιν, οις εμόγησεν η υμετέρα Πανοσιολογιότης εν τη διακονία του Θείου Κηρύγματος και της σωτηρίας ψυχών».
 • Το μεγαλύτερο έργο  του π.Σπυρίδωνος: Η αναβίωση του ανδρώου κοινοβιακού Μοναχισμού στη Δυτική  Ελλάδα.
 • Αναμφίβολα το μεγαλύτερο έργο  του π.Σπυρίδωνος είναι η έμπνευση, ο σχεδιασμός, η ίδρυση, η ανέγερση  εκ βάθρων, η διοργάνωση, λειτουργία και η διεύθυνση της ΙερΑσ ΜονΗσ ΜεταμορφΩσεωσ τοΥ ΣωτΗροΣ Ναυπακτου.  Υπήρξε ο  Εμπνευστής, Κτήτορας, Γέροντας και Καθηγούμενος του μεγάλου αυτού έργου, με το πλήθος των  Εκκλησιαστικών, Μοναστικών,  Ιεραποστολικών,  Εθνικών, Φιλανθρωπικών, Κοινωνικών,  Επιστημονικών και λοιπών δραστηριοτήτων.
 •  Νους καθαρός, ο π.Σπυρίδων, ψυχή φιλόκαλη, φιλάνθρωπη και φιλόθεη και καρδιά ευαίσθητη στην αγάπη του Θεού και του πλησίον, καρδιά απλή «ως τα παιδία», μακρυά από κάθε πονηριά, διαπλοκή και κακότητα, μακρυά από εκκλησιαστικές και πολιτικές φατρίες και «κόματα», «πλήρης χάριτος και δυνάμεως» θεϊκής, ευθύς, ειλικρινής, θαρραλέος και αποφασιστικός, δεν έπαυε να ανησυχεί για την έλλειψη οργανωμένης ανδρώας κοινοβιακής Μοναχικής παρουσίας στη Δυτική  Ελλάδα. Γι  αὐτό και οραματίσθηκε την δημιουργία ενός Κοινοβίου Μοναστηριού στη Ναύπακτο, για να υπάρξει στον τόπο αυτό ένας φάρος φωτεινός, που θα οδηγεί συνεχώς τούς ανθρώπους στις ζωοποιές πνευματικές παραδόσεις της  Ορθόδοξης  Εκκλησίας.
 • Με τη βοήθεια του Θεού, λοιπόν,  δημιούργησε Κοινόβιο Μοναστήρι κοντά στην πόλη της Ναυπάκτου, πλήρως εναρμονισμένο με την γνήσια Παράδοση του  Ορθόδοξου Μοναχισμού, σύμφωνα με την οποία η ησυχαστική ζωή των Μοναχών και η εκκλησιαστική κοινωνική προσφορά και εργασία τους δεν αποτελούν αντίθετα και αλληλοαναιρούμενα μεγέθη, αλλά συνδυασμό άριστο, που διδάσκεται τόσο από την  Αγία Γραφή, όσο και από την Παράδοση της  Εκκλησίας και μάλιστα από τον διοργανωτή του Κοινοβιακού Μοναχισμού Άγιο Μέγα Βασίλειο, όπως άλλωστε απέδειξε επιστημονικά και πλήρως κατοχυρωμένα ο Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ανδρέας Φυτράκης, με το εμπεριστατωμένο βιβλίο του «ΟΙ ΜΟΝΑΧΟΙ ΩΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΙ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΑΙ, ΕΝ ΤΗ ΑΡΧΑΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ», ΑΘΗΝΑΙ 1950, καθώς και ο Γέροντας π.Σπυρίδων μέ σχετικά ἄρθρα του στο περιοδικό και στην Εφημερίδα «Η ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΩΝ ΟΥΡΑΝΩΝ»
 • Ο σεβαστός Γέροντας π.Σπυρίδων δημιούργησε  ένα πολυμελές Κοινόβιο  Ορθόδοξο Μοναστήρι σύμφωνα με τις συμβουλές συγχρόνων  Οσίων Πατέρων του  Αγιορείτικου και του  Ελλαδικοῦ Μοναχισμού, όπως π.χ. του π.Γαβριήλ Διονυσιάτη, π.Θεοκλήτου Διονυσιάτη, του πασίγνωστου π.Παϊσίου, του π.Εφραίμ Κατουνακιώτη, του π. Ιακώβου Τσαλίκη, του π.Επιφανίου Θεοδωροπούλου, ο οποίος συνέταξε και τον Εσωτερικό κανονισμό της Μονής, και άλλων Αγιορειτών και μή, Ηγουμένων και Επισκόπων.
 • Εκτός από το Μεγάλο Μοναστήρι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ναυπάκτου, ο σεβαστός Γέροντας π.Σπυρίδων Παράλληλα, ο σεβαστός Γέροντας π.Σπυρίδων με την βοήθεια του Θεού και των αδελφών Χριστιανών και φίλων του Μοναχισμού,  δημιούργησε και δύο μικρά Μοναστήρια στο Άγιον Όρος.
 • Η Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας του παρεχώρησε δύο μικρά Μοναστηράκια, «Καθίσματα» όπως λέγονται. Το ένα λεγόταν Ξηροκαλύβη και το άλλο Κάθισμα του Αγίου Ελευθερίου, που και τα δύο βρισκόντουσαν στην περιοχή της παραλίας της σκήτης Αγίας Άννης, που ονομαζόταν Βουλευτήρια.
 • Πρώτα ανακαίνισε την Ξηροκαλύβη και έπειτα έκτισε ένα μεγάλο τμήμα στο Κάθισμα του Αγίου Ελευθερίου, δηλαδή την Ιερά Μονή Βουλευτηρίων. Εκεί δραστηριοποιήθηκε πολύ και έκτισε μεγάλη τραπεζαρία, μεγάλο μαγειρείο, αποθήκες, κελλιά με δικό του αποχωρητήριο και μπάνιο το καθένα, κατασκεύασε μεγάλη δεξαμενή, που συγκέντρωσε τα πηγαία νερά της περιοχής, πρόσθεσε κτίρο με γεννήτριες, θερμοσίφωνες, ηλιακούς και απλούς, καλοριφέρ, φωτοβολταϊκά για τον φωτισμό των κτιρίων. Και στην παραλία έκτισε μεγάλον αρσανά για τις βάρκες της Μονής κλπ.
 • Στην Ιερά Μονή Βουλευτηρίων – Αγίου Ελευθερίου, οι Μοναχοί από το Μοναστήρι της Ναυπάκτου, επί 20 ολόκληρα χρόνια ερχόντουσαν εκ περιτροπής και ζούσαν στην αγιορείτικη πνευματική ατμόσφαιρα συγχρωτιζόμενοι με τους Αγιορείτες Πατέρες  τα Αγιορείτικα Μοναστήρια, Σκήτες, Κελλιά, Καθίσματα, Ασκηταριά κλπ. και παίρνοντας την Αγιορείτικη Παράδοση στο Μοναστήρι της Ναυπάκτου.
 • Είκοσι ολόκληρα χρόνια, ο Γέροντας π.Σπυρίδων και οι Μοναχοί της Ναυπάκτου έζησαν σαν αγιορείτες Μοναχοί, ευλογημένες περιόδους και αγιασμένες ημέρες και ώρες. Δυστυχώς, αποτέλεσμα του σκληρώτατου, απάνθρωπου, αντιχριστιανικού, αντιμονα-στικού, αντιεκκλησιαστικού και εμπαθέστατου διωγμού τον οποίον υπέστησαν και υφίστανται από τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου, ήταν να στερηθούν το Μοναστήρι αυτό, που το έχτισαν με χίλιους μύριους κόπους και έξοδα και με αίμα, πού ήταν ουσιαστικά Μετόχι της Αδελφότητος στο Άγιον Όρος.
 • Παράλληλα, ο σεβαστός Γέροντας π.Σπυρίδων με την βοήθεια του Θεού και των αδελφών Χριστιανών και φίλων του Μοναχισμού,  έκτισε εκ βάθρων ένα μεγάλο Μετόχι στα Κωστέϊκα της Κάτω Βασιλικής Ναυπακτίας, για να πηγαίνουν οι Μοναχοί να ησυχάζουν, από τον θόρυβο και τις πολλές εργασίες και φιλοξενίες της κυρίας Μονής, να μελετούν και να προσεύχονται. Είναι ένα πλήρες Μοναστήρι με όλα τα αναγκαία κελλιά, τραπεζαρία, Μαγειρείο, αποθήκες, Γραφεία, 2 Ναούς,  και κοντά στο Κεντρικό Κτίρο χτίσθηκαν 7 ξεχωριστοί μεγάλοι θάλαμοι που φιλοξενούν 100 περίπου άτομα κάθε καλοκαίρι, ως παιδικές και νεανικές Κατασκηνώσεις, με μεγάλο αμφιθέατρο, γήπεδα, μπασκετ, βόλλευ και ποδοσφαίου κλπ. απαραίτητα για τους σκοπούς των Κατασκηνώσεων.
 • Παράλληλα, ο σεβαστός Γέροντας π.Σπυρίδων με την βοήθεια του Θεού και των αδελφών Χριστιανών και φίλων του Μοναχισμού,  απέκτισε εκ βάθρων ένα Μετόχι στην Αθήνα για την διαμονή σ’ αυτό Μοναχών και Δοκίμων που μεταβαίνουν στην πρωτεύουσα είτε για λόγους σπουδών στα πανεπιστήμια είτε για την διαμονή των μεταβαινόντων Μοναχών και Δοκίμων, στην Αθήνα για λόγους υγείας, νοσοκομείων κλπ και άλλων αποστολών.

 Ως σταθμοί στη δημιουργική του πορεία μπορούν να αναφερθούν τα ακόλουθα έργα τα οποία ίδρυσε, διοργάνωσε και κατευθύνει πνευματικά, με την βοήθεια και συνεργασία των Αδελφών της Μονής και των άλλων Κληρικών και Λαϊκών συνεργατών και βοηθών του, ανδρών και γυναικών, ηλικιωμένων και νεολαίας, τα οποία είναι:

 1. ΤΟ ΟΡΦΑΝΟΤΡΟΦΕΙΟ – ΟΙΚΟΤΡΟΦΕΙΟ ΑΡΡΕΝΩΝ, που λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία για 20 ολόκληρα χρόνια, 1965-1985 και έσωσε πλήθος πτωχών και ορφανών παιδιών που είχαν ανάγκη από αγάπη, στοργή, πνευματική και υλική βοήθεια.
 1. ΟΙ ΝΕΑΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ ΑΡΡΕΝΩΝ, που λειτουργούν επί τόσα χρόνια, από το 1963 μέχρι σήμερα, με μεγάλη επιτυχία και έσωσε πλήθος παιδιών και νέων, που είχαν ανάγκη από αγάπη, πνευματική καθοδήγηση και φωτισμό.
 1. ΤΑ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΡΡΕΝΩΝ, που λειτούργησαν επί 40 χρόνια, 1959-1998, με μεγάλη επιτυχία και κατήχησαν και καθοδήγησαν χιλιάδες παιδιών και νέων στο δρόμο του Χριστού και της Εκκλησίας.
 1. Η ΕΚΘΕΣΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ που λειτουργεί επί 52 χρόνια, και προσφέρει μέχρι σήμερα τον λόγο του Θεού σε πλήθος χριστιανών που προμηθεύτηκαν και διάβασαν την Αγία Γραφή, τα βιβλία των Πατέρων, καθώς και παλαιότερων και σύγχρονων χριστιανών συγγραφέων.
 1. Η ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ, που είναι ένα τεράστιο συγκρότημα Μοναστηριακών κτιρίων, δόξα και κλέος του Μοναχισμού και της Εκκλησίας, που χτίζεται από το 1977 έως σήμερα.  Η λειτουργία της Μονής είναι σύμφωνη με την  Ορθόδοξη Μοναστική παράδοση και συνεχίζεται με την χάρη  του Θεού απτόητη παρά το πλήθος των εμποδίων, δυσκολιών και πειρασμών.
 1. Η ΣΥΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΣ Ιερομονάχων, Μοναχών και δοκίμων, της Ι. Μ. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ναυπάκτου, οι οποίοι προσήλθαν στον Μοναχισμό και στην  Ιερωσύνη και αφιέρωσαν ολόκληρη την ζωη τους, στην ασκητική μοναστική κοινοβιακή ζωή, σύμφωνα με τις φωτισμένες και αγιοπνευματικές οδηγίες και κατευθύνσεις του Γέροντος τους π.Σπυρίδωνος.  Άλλωστε ένας  σοβαρός λόγος προσέλευσής τους στο Μοναστήρι αυτό ήταν η πνευματικότητα, η εν γένει δραστηριότητα και η αγάπη του Γέροντα Σπυρίδωνα.  Ασκούνται, μετανοούν με θεωρία και πράξη, θεραπεύονται ψυχικά, εργάζονται ακούραστα για το Μοναστήρι και συγχρόνως βοηθούν την   Εκκλησία υποδειγματικά, στο ποιμαντικό της έργο.
 1. ΤΟ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ, για τελείως πτωχούς και εγκαταλειμμένους γέροντες, που λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία για 20 ολόκληρα χρόνια.
 1. ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ, ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ, όπου γίνονται μέχρι σήμερα, πλήθος Ιατρικά, Θεολογικά, Παιδαγωγικά, Φιλοσοφικά, Λογοτεχνικά, Νομικά, Ιστορικά, Νεανικά και διάφορα άλλα επιστημονικά Συνέδρια, Τοπικά, Πανελλήνια, Ευρωπαϊκά και Διεθνή, όπου πλήθη  Ελλήνων και Ξενων γνωρίζουν την ελληνορθόδοξη Παράδοση.
 1. Ο ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ «ΑΔΕΛΦΟΤΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ», με πλήθος εκδόσεων βιβλίων και περιοδικών, Επιστημονικοῦ, Πνευματικού, Θεολογικού,  Ιστορικοῦ κ. α. περιεχομένου.
 1. ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΠΑΡΑΔΟΣΕΩΣ, που λειτουργεί από το 1996 και διασώζει πολλά δείγματα του αρχαίου ελληνικού και εκκλησιαστικού πολιτισμού μας και της ελληνικής Λαϊκής Παραδόσεως διδάσκοντας τα πλήθη των ανθρώπων, Ελλήνων και ξένων και ιδιαιτέρως νέων, την αξία και το φως του ελληνορθοδόξου Πολιτισμού.
 1. Η ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ, στα πλαίσια της οποίας εξελίχθηκαν ποικίλες θεολογικές δραστηριότητες. Μία από αυτές ήταν και η εκπαίδευση στελεχών – ιεραποστόλων Κληρικών και Λαϊκών για τις χώρες της Κεντρικής Αμερικής.  Γενικώτερα, ο π. Σπυρίδων, βοήθησε πολύ την  Ιεραποστολή της  Ορθοδοξίας και τούς εργαζομένους στις χώρες όπου γίνεται ιεραποστολή από ορθοδόξους ιεραποστόλους, σε Ευρώπη,  Ασία,  Αφρική,  Αμερική, ηθικά, πνευματικά αλλά και υλικά και οικονομικά.
 1. Ο ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ «ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ», που φιλοξενείται μέσα στο Μοναστήρι, οποίος αναγγέλει το ευχάριστο μήνυμα του Ευαγγελίου και προβάλλει τον Ελληνορθόδοξο Πολιτισμό και Παράδοση, με μεγάλη ποικιλία εκπομπών και με πλήθος εθελοντών συνεργατών. Με την πνευματική καθοδήγηση και βοήθειά του Γέροντος π.Σπυρίδωνος, λειτουργεί μέχρι σήμερα, με μεγάλη επιτυχία και παρηγορεί τον φοβισμένο, πικραμένο και πονεμένο άνθρωπο της εποχής μας.
 1. Ο ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΙΩΤΙΣΣΗΣ, που είναι το Καθολικό της Μονής, ένα αριστούργημα βυζαντινής αρχιτεκτονικής, αγιογραφίας, ξυλογλυπτικής, κεντητικής, μαρμαροθετικής κ.ά., στον οποίο τιμάται η θαυματουργική εικόνα της Παναγίας της Ναυπακτιωτίσσης.
 1. ΤΑ ΜΕΤΟΧΙΑ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ, ΣΤΑ ΚΩΣΤΕΪΚΑ ΚΑΤΩ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ, ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, κ.ά. που πρόσφεραν και προσφέρουν ακόμη μέχρι σήμερα, πνευματική βοήθεια σε πλήθος Μοναχών, Λαϊκών, Νεολαίας και παιδιών.
 1. ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΚΟΙΝΗΣ ΩΦΕΛΕΙΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗΣ, ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑΣ, ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ, ΝΕΑΝΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΚΛΠ. οι οποίοι λειτουργούν και δραστηριοποιούνται μέχρι σήμερα, βοηθώντας ηθικά και υλικά το μεγάλο έργο της Ιεράς Μονής, της  Εκκλησίας και γενικώτερα της Κοινωνίας.

  Γενικά το τεράστιο αυτό έργο του Γέροντος και Καθηγουμένου π.Σπυρίδωνος έχει ανεβάσει το πνευματικό επίπεδο της Ναυπάκτου και όλης της περιοχής. 

 Παράλληλα έχει ανεβάσει και το οικονομικό και βιοτικό επίπεδο της περιοχής, αφού πολλά χρήματα εισέρευσαν και εισρέουν εξ αιτίας των διαφόρων έργων του στην ζωή των ανθρώπων της Ναυπάκτου και όλης της Επαρχίας και άλλων περιοχών, εξ αιτίας της ανεγέρσεως και λειτουργίας της Ιεράς Μονής, εξ αιτίας των Επιστημονικών Συνεδρίων, εξ αιτίας του θρησκευτικού τουρισμού και εξ αιτίας όλων των δραστηριοτήτων που προαναφέρθηκαν.

 • Πλήθος είναι τα πνευματικά παιδιά του Γέροντα και Καθηγουμένου π.Σπυρίδωνος, στα οποία ενέπνευσε εκκλησιαστικό φρόνημα και τα οποία υπηρετούν σήμερα την  Εκκλησία και βοηθούν τον Λαό, ως  Ιερείς,  Ιεροκήρυκες,  Ιεραπόστολοι, Πνευματικοί και  Εξομολόγοι, Στελέχη της  Εκκλησίας, αλλά και γενικώτερα Λαϊκά Στελέχη που διακονούν χριστιανικά την κοινωνία, σε όλους τούς τομείς των  Επιστημών.
 • Ο π.Σπυρίδων διοργάνωσε και πρωτοστάτησε στην συγκέντρωση και αποστολή υλικής και οικονομικής ενισχύσεως και βοηθείας χειμαζομένων Λαών.  Υπό την διεύθυνση και καθοδήγησή του, επιτελείται μέχρι σήμερα ένα τεράστιο πνευματικό και κοινωνικό έργο, με βοήθεια και συμπαράσταση στη σύγχρονη και δοκιμαζόμενη οικογένεια, προλαβαίνοντας διαζύγια και διαλύσεις οικογενειών, στην κινδυνεύουσα νεολαία προστατεύοντάς την από τις κοινωνικές μάστιγες των ναρκωτικών, του αλκοολισμού, της ανηθικότητας κλπ. 
 • Είναι ένα τεράστιο έργο, που έχει προάγει το πνευματικό, κοινωνικό, πολιτιστικό, επιστημονικό  και βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της Ναυπάκτου και της ευρύτερης περιοχής.
 • Είναι ένα τεράστιο έργο, που έχει συμβάλλει στην προβολή και την τουριστική ανάπτυξη της Ναυπάκτου και  της ευρύτερης περιοχής.
 • Είναι ένα τεράστιο έργο, που έχει ανεβάσει πολύ το οικονομικό επίπεδο της ζωής των κατοίκων.
 • Είναι ένα τεράστιο έργο, που έχει βοηθήσει πολύ στην αντιμετώπιση της ανεργίας και φτώχειας.
 • Πιστός, ο π.Σπυρίδων, ταπεινός και ζηλωτής στην ιερή αποστολή του, συνεπής στην πίστη του και στα ιδανικά του, ακτήμων και αφιλοχρήματος, εργάσθηκε και εργάζεται  εντελώς  εθελοντικά και δωρεάν, σε όλες και για όλες τις προαναφερθείσες δραστηριότητες, μη έχοντας κανένα αγαθό δικό του και στο όνομά του, ούτε καταθέσεις, ούτε ακίνητα, ούτε κινητά. Και όσα χρήματα ή αντικείμενα του προσφέρει η Εκκλησία και η Κοινωνία και αυτή την σύνταξή του, τα αντιπροσφέρει με αγάπη Χριστού στο έργο του Θεού και της Μονής.
 • Στήριγμα, ο π.Σπυρίδων, για τούς πτωχούς, ασθενείς, φυλακισμένους και αληθινά φιλάνθρωπος και ελεήμων, βοηθώντας  μέχρι σήμερα, πρόσωπα και σύνολα,  Ιδρύματα, Συλλόγους,  Εκκλησίες, Μονές, πτωχούς, πεινασμένους και διψασμένους, ασθενείς, φυλακισμένους κ.α. Πλήθη ανθρώπων έχουν βρει κοντα του όχι μόνο ορθόδοξη πνευματικότητα αλλά και υλική συμπαράσταση και βοήθεια. Και ποτέ κανένας δεν έφυγε από κοντά του αβοήθητος, πνευματικά και οικονομικά. Και αυτό μας δίδαξε να κάνουμε όλα τα πνευματικά του παιδιά.
 • Σωστός χριστιανός, ο π.Σπυρίδων αγωνιστής, σωστός Μοναχός της υπομονής και της προσευχής, της ακτημοσύνης, της παρθενίας, της υπακοής, της ορθοδόξου ταπεινώσεως,  σιωπής, ασκητικότητος, μετανοίας και πνευματικότητος, η οποία τον διέκρινε και τον διακρίνει με λόγια και με έργα, ενώ είναι «αείδακρυς νοσταλγός της σωτηρίας του και της Βασιλείας των Ουρανών».
 • Αληθινός Πατέρας ο Γέροντας π.Σπυρίδων, αγάπης και στοργής των Μοναχών της  Ιεράς Μονής και των άλλων πνευματικών του παιδιών, συνετός καθοδηγητής και ιατρός των ψυχών. Χρησιμοποιώντας με διάκριση όλα τα πνευματικά φάρμακα που υποδεικνύει η ορθόδοξη θεραπευτική διδασκαλία από την συμβουλή και τον έπαινο μέχρι τον αυστηρό έλεγχο και την πνευματική χειρουργική. 
 • Και ταυτόχρονα γεμάτος ανοχή, συγχωρητικότητα, υποχωρητικότητα, μεγαλοψυχία, και συμπόνοια, ακόμα και για κείνους που τον μίσησαν και τον εχθρεύονται άδικα, διότι δεν ενέδωσε στις παράνομες και ανήθικες απαιτήσεις τους, που τους ευεργέτησε ποικιλόμορφα και συνεχίζει να τους ευεργετεί και να προσεύχεται γιαυτούς.

Ο π.Σπυρίδων ανατράφηκε από την μικρή του ηλικία μέσα στο γνήσιο κλίμα της  Ελληνορθόδοξης Παράδοσης, που το είχε κληρονομήσει η οικογένειά του από την Κωνσταντινούπολη από την οποία προερχόταν και μέσα στο γνήσιο κλίμα της  Ελληνορθόδοξης Παράδοσης, που το είχαν φέρει οι Μικρασιάτες πρόσφυγες, των φτωχογειτονιών του Πειραιά, του Κερατσινίου της Δραπετσώνας της Αμφιάλης, της Ευγένιας, της Κοκκινιάς, ανάμεσα στους οποίους μεγάλωσε και ήταν η μόνιμη συναναστροφή του.

Σ’ ολόκληρη τη ζωη του, σαν λαϊκός, Μοναχός, Κληρικός και  Ηγούμενος ζυμώθηκε με τα δόγματα, με την ηθική, με την πνευματική ζωη και τη λατρεία της  Εκκλησίας. Γνώρισε ιστορικά και θεολογικά το γνήσιο και αληθινό πνεύμα της Παράδοσης και διετέλεσε φύλακας της ορθής πίστεως και του ορθού τρόπου ζωής και σίγουρος πνευματικός οδηγός πλήθους ανθρώπων.

Την  Ελληνορθόδοξη Παράδοση και πίστη δεν την δίδαξε μόνο με προφορικά λόγια αλλά και γραπτά, αφού υπήρξε συγγραφέας  πολλών βιβλίων και άρθρων εφημερίδων και περιοδικών, και εξέδωσε αρκετά βιβλία ορθοδόξου πνευματικής διδασκαλίας και εποικοδομής.  Όπως π.χ.

Τα 20 βιβλία του με απαντήσεις σε καίρια πνευματικά ερωτήματα:

1. ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ;

2. ΠΩΣ ΗΤΑΝ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΤΕ;

3. ΠΟΙΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΕΚΑΝΕ Ο ΑΔΑΜ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ;

4. ΕΙΝΑΙ ΑΡΑΓΕ ΚΑΚΟ Ο ΔΕΣΜΟΣ;

5. Ο ΚΟΣΜΟΣ «ΜΙΑ ΚΑΛΟΣΤΗΜΕΝΗ ΠΑΓΙΔΑ»

6. ΠΟΙΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΤΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ;

7. ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΕΛΥΣΕ ΤΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

8. ΜΠΟΡΕΙ, ΑΡΑΓΕ, ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ;

9. Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ 

10. Η ΕΚΚΟΣΜΙΚΕΥΣΙΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

11. ΚΟΣΜΙΚΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΚΟΣΜΙΚΕΣ ΠΑΓΙΔΕΣ

12. ΟΙ ΕΞΩΚΟΣΜΟΙ (ΜΟΝΑΧΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΟΣΜΟΣ)

13. ΠΩΣ Ν’ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ (Α)

14. ΠΩΣ Ν’ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ (Β)

15. ΓΙΑΤΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΔΙΩΚΕΙ ΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ

16. «ΟΙ ΤΡΕΛΛΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ»

17. ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΣ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

18. Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

19. Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

20. ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

 

που εκδόθηκαν σε τεύχη αλλά και σε ένα τόμο με το γενικό τίτλο «ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ».

 

Επίσης, τα 20 άλλα βιβλία του, πάλι με απαντήσεις σε καίρια πνευματικά ερωτήματα:

1. ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΑΙΩΝΙΑ ΖΩΗ;

2. Ο ΘΕΟΣ ΘΑ ΠΕΘΑΝΗ;

3. ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΩΝ ΟΥΡΑΝΩΝ;

4. ΠΩΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΛΗ ΖΩΗ;

5. ΠΩΣ ΘΑ ΖΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ;

6. ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΩΝ ΟΥΡΑΝΩΝ;

7. ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΩΝ ΟΥΡΑΝΩΝ;

8. ΤΙ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΚΕΙ;

9. ΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΚΕΙ;

10. ΟΙ «ΝΟΜΟΙ ΤΗΣ»

11. ΜΕ ΤΙ ΜΟΙΑΖΕΙ;

12. ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΠΑΝΕ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ;

13. ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΠΑΝΕ ΣΤΗΝ ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΩΝ ΟΥΡΑΝΩΝ;

14. ΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΝΕ ΣΤΗΝ ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΩΝ ΟΥΡΑΝΩΝ;

15. ΤΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΚΟΛΑΣΗ;

16. ΠΟΤΕ ΘΑΡΘΗ;

17. ΤΙ ΘΑ ΠΡΟΗΓΗΘΗ ΤΟΥ ΕΡΧΟΜΟΥ ΤΗΣ;

18. ΘΑ ΠΡΟΗΓΗΘΗ ΚΑΙ Ο ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΣ;

19. ΠΩΣ ΘΑΡΘΗ;

20. ΠΩΣ ΘΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΘΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΡΧΟΜΟ ΤΗΣ;

που εκδόθηκαν σε τεύχη και σε ένα τόμο με το γενικό τίτλο «Η ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΩΝ ΟΥΡΑΝΩΝ».

 

Και τά 40 αυτά βιβλία του π.Σπυρίδωνος έγιναν σειρές ραδιοφωνικών εκπομπών σε ραδιοφωνικούς σταθμούς της Ελλάδος και του εξωτερικού.

 

Ακόμη:

Το βιβλίο του «ΚΑΤΑΘΛΙΨΙΣ» που έγινε «μπέστ σέλλερ» στην  Αμερική,

 

Τά βιβλία του:

 • «Η ΚΑΡΔΙΑ»,
 • «ΓΙΑ ΝΑ ΣΕ ΦΟΒΑΤΑΙ Ο ΣΑΤΑΝΑΣ»,
 • «ΤΟ ΚΗΡΥΓΜΑ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ»,
 • «ΤΟ ΛΕΞΙΚΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΟΥ»,
 • «Ο ΜΟΝΑΧΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ»,
 • «Ο ΚΟΣΜΟΣ ΚΙ ΕΓΩ»,
 • «ΕΛΑ ΝΑ ΣΟΥ ΔΕΙΞΩ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ»,
 • «ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟ Ο ΔΕΣΜΟΣ;»,
 • «ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΛΥΣΗ ΤΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ;»,
 • «ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΗ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ»,
 • «ΟΙ ΠΑΓΙΔΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ»,
 • «Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΑΓΩΓΗ ΥΠΟ ΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΩΣ ΤΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΜΟΝΑΧΙΣΜΟΥ»
 • «ΕΝΑ ΑΛΗΘΙΝΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΡΓΟ».
 • «Η ΠΡΩΤΗ ΑΓΑΠΗ»
 • «ΑΚΟΙΝΩΝΗΣΙΑ: ΕΝΑ ΣΚΙΑΧΤΡΟ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ»
 

Επίσης:

Τα πολλά άρθρα του σε περιοδικά και εφημερίδες.

 

Οι προλογισμοί σε διάφορα βιβλία.

 

Τα θεατρικά του έργα που ανέβηκαν επι σκηνής, σε διάφορες πόλεις της Ελλάδος όπως:

 • «ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ»,
 • «ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ»,
 • «ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ».

Τα σενάρια κινηματογραφικών έργων που γυρίσθηκαν ταινίες, όπως π.χ.

 • «Ο ΑΣΩΤΟΣ ΥΙΟΣ»,
 • «ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ»,
 • «Η ΑΜΜΟΥΔΙΑ»,
 • «Η ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΙΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ».
 • «ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ».
 

Οι μουσικές του δημιουργίες και τα τραγούδια του με επικεφαλής τα λαϊκά  Ορατόρια:

 • «ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΠΑΝΔΑΙΣΙΑ».
 • «Η ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΝΑΥΜΑΧΙΑΣ ΤΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ 1571»,

που έχουν παρουσιασθεί με ορχήστρες, χορωδίες και ηθοποιούς με μεγάλη επιτυχία. Κυκλοφορούν και αυτά σε Δίσκους όπως και τά έργα του:

 • «ΜΙΑ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ»
 • «Ο ΜΙΚΡΟΣ ΠΑΡΑΚΛΗΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣ»
 • «MESSAGES FROM INFINITY” κλπ.

Οι ποιητικές του συλλογές.

Αρκετα από τα βιβλία του και τα έργα του έχουν μεταφρασθεί σε διάφορες ξένες γλώσσες, όπως π.χ. Αγγλικά, Ρουμανικά, Κινεζικά.

Όλα αυτά έχουν χαρακτηρισθεί ως πνευματικοί οδηγοί  για μικρούς και μεγάλους.

 • Ο Γέροντας και Ηγούμενος π.Σπυρίδων αγάπησε πολύ και σεβάσθηκε  τα Μοναστήρια από μικρό παιδί. Διατήρησε δε την αγάπη αυτή και τον σεβασμό μέχρι σήμερα, με όλους τους Ηγουμένους, τις Ηγουμένισσες, τους Μοναχούς και τις Μοναχές και βοήθησε πολλά Μοναστήρια πνευματικά και υλικά, σε Ελλάδα και Εξωτερικό.
 • Αντίστοιχα, αγάπησαν τον Γέροντα Σπυρίδωνα, πλήθος Μοναστηριών και Μοναχών, όπως π.χ.:
 •  Η  Ιερά Κοινότης του  Αγίου  Ορους,  Αγιορειτικά και  Ελλαδικά Μοναστήρια,  Ηγούμενοι και Μοναχοί, προφορικά αλλά και με έγγραφά τους θαυμάζουν, τιμούν, συγχαίρουν, επαινούν τον Γέροντα Σπυρίδωνα και εύχονται, προσεύχονται και ευλογούν τη Μονή, το έργο της και τη ζωη της.
 • Πολλοί εξ αυτών, ενίσχυσαν την  Αδελφότητα οικονομικά και πολλοί έχουν επισκεφθεί την  Ιερά Μονή, εκφράζοντας την αγάπη τους και την τιμή τους προφορικά.
 • Συγχαρητήρια γραπτά και προφορικά έχουν απευθύνει στον Γέροντα Σπυρίδωνα, με επιστολές τους, πολλοί  Ηγούμενοι και  Ηγουμένισσες. Γεροντάδες και Γερόντισσες καλών Μοναστηριών, από το  Άγιο  Όρος, από την υπόλοιπη  Ελλάδα και από πολλά μέρη του κόσμου. Μεταξύ αυτών όλοι οι  Ηγούμενοι και οι  Αντιπρόσωποι των 20 Μονών του  Αγίου  Ορους σε κοινή Συναξη, και προσωπικώς οι  Ηγούμενοι και οι Μοναχοί των Μοναστηριών και οι Γέροντες και οι Μοναχοί Σκητών και Κελλίων του  Αγίου  Όρους καθώς και πλήθος άλλοι Γεροντες και Γερόντισσες Μονών και  Ησυχαστηρίων.
 • Μερικές από τις τιμητικές αυτές επιστολές έχουν δημοσιευθεί στο περιοδικό «Η ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΩΝ ΟΥΡΑΝΩΝ».
 • Εξ αιτίας όλων όσων αναφέραμε, ο Γέροντας π.Σπυρίδων χαίρει της εκτιμήσεως, του σεβασμού, της αγάπης και του θαυμασμού του κόσμου της Ναυπακτίας, αλλά και της  Ελλάδος και του  Εξωτερικού, που τον εγνώρισαν.
 • Απόδειξη της εκτιμήσεως, του θαυμασμού, της αγάπης και του σεβασμού είναι ο κόσμος της Ναυπάκτου και της Ναυπακτίας,  οι οποίοι αφιέρωσαν τα παιδιά τους στο Μοναστήρι.  Όλοι σχεδόν οι Μοναχοί  και  Ιερομόναχοι είναι Ναυπάκτιοι.
 • Απόδειξη επίσης είναι ότι πλήθη Χριστιανών επιζητούν την ευλογία του, την προσευχή του, την  Εξομολόγηση σ’ αυτόν με απόλυτη εμπιστοσύνη, τις πνευματικές του οδηγίες και την εν γένει βοήθειά του.
 • Απόδειξη της γενικής εκτιμήσεως και αναγνωρίσεως της προσφοράς, του έργου και της προσωπικότητος του Γέροντα Σπυρίδωνα, είναι η βοήθεια που καταφθάνει από όλα τα μέρη του κόσμου, ώστε να συνεχίζονται οι δημιουργίες του, η συντήρησή τους  και η λειτουργία των μεγάλων αυτών έργων του, προς δόξαν Θεού και ωφέλεια της Κοινωνίας.
 • Απόδειξη είναι, ακόμη, οι πολλές τιμητικές διακρίσεις που έχουν δοθεί στον Γέροντα Σπυρίδωνα, με Τιμητικές Πλακέττες, Τιμητικά Διπλώματα,  Επιστήθιους Σταυρούς, κ.α. από Πατριαρχεία, Συλλόγους, Σωματεία,  Οργανώσεις, Πρίγκηπες, Πολιτικούς, Στρατιωτικούς,  Επιστήμονες, Κληρικούς, Λαϊκούς,  Ελλάδος και  Εξωτερικοῦ.
 • Απόδειξη είναι ότι για όλα τα χρόνια υπηρεσίας του στο ιερό έργο της  Εκκλησίας, του απεδόθησαν όλες οι προβλεπόμενες προαγωγές, κατ’ απόλυτη εκλογή, από την Διοικούσα  Εκκλησία και το Κράτος. 
 • Απόδειξη της εκτίμησης, του θαυμασμού, της αγάπης και του σεβασμού του κόσμου, προς τον Γέροντα Σπυρίδωνα, είναι ότι ενώ διώχθηκε τελείως άδικα, εν τούτοις πλήθος ανθρώπων είναι στο πλευρό του και  τον ενισχύουν ηθικά και βοηθούν υλικά τα ιερά έργα του. Διότι, γνωρίζει ο Κλήρος και ο Λαός της  Εκκλησίας ότι όλες οι συκοφαντίες εναντίον του Γέροντος Σπυρίδωνος είναι χιλιοαποδεδειγμένα πλέον ψέματα, πράγματα που τα απέδειξε η Δικαιοσύνη της Χώρας με τον πρωτοφανή αριθμό των 185 Αποφάσεων Δικαστηρίων και τα αρμόδια Υπουργεία και Υπηρεσίες με τις άριστες αποφάσεις και εκθέσεις τους και τους 57 οικονομικούς και άλλους ελέγχους.
 •  Και ενώ υφίσταται σκληρό διωγμό από κάποια μέλη τής  εκκλησιαστικής διοικήσεως, διότι δεν μπόρεσε και δεν έπρεπε να ικανοποιήσει τις παράνομες απαιτήσεις της από το Μοναστήρι περί τα οικονομικά, του συμπαραστάθηκαν και του συμπαρίστανται μέχρι σήμερα η αγάπη και η βοήθεια, πνευματική και οικονομική, Επισκόπων, Ηγουμένων, Ιερέων, Ιερομονάχων, Ιεροδιακόνων, Μοναχών. 
 • Ιδιαιτέρως του συμπαρίστανται τα Κοινόβια Μοναστήρια ανδρικά και γυναικεία και παρακολουθούν με αγωνία τον αγώνα του, διότι αγωνίζεται να σώσει το αυτοδιοίκητο της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και κατ’επέκτασιν όλων των Κοινοβίων Μοναστηριών. Για την κατάργηση του αυτοδιοίκητου της Μονής προσπαθούν αρκετοί Μητροπολίτες, διότι αν το επιτύχουν, τότε, αφ’ενός μέν θα περιέλθει στα χέρια τους η εναπομείνασα περιουσία των Μοναστηριών και θα μετατραπούν οι Μοναχοί και οι Μοναχές σε άβουλα όργανα των οποιωνδήποτε απαιτήσεων των Μητροπολιτών αυτών και δούλοι των ιδιοτροπιών τους.
 • Οπωσδήποτε, πρώτοι και καλύτεροι υποστηρικτές και συμπαραστάτες του ήταν και είναι οι Πατέρες του Μοναστηριού και όλα τα πνευματικά του παιδιά, όπως και οι δύο Σύλλογοι, «Φίλοι του Μοναστηριου» και «Αδελφοτης Παναγία η Ναυπακτιώτισσα».
 • Μάλιστα αρκετοί από αυτούς καταδιώχθηκαν μαζί με τον Γέροντα Σπυρίδωνα, όπως π.χ. οι Πατέρες της Μονής π.Ιερώνυμος, π.Νεκτάριος, π.Ιγνάτιος, και όλοι οι τιμωρημένοι να μένουν αχειροτόνητοι Μοναχοί και Διάκονοι.
 • Ιδιαιτέρως, διώχθηκε και διώκεται ο λόγιος Πρωτοπρεσβύτερος π.Ιωάννης Διώτης εξ αιτίας των αποκαλυπτικών βιβλίων που εξέδωσε με τίτλο «Τέρατα και σημεία του Ναυπάκτου Ιεροθέου» και «Η Θεολογική Τραγωδία του Ναυπάκτου Ιεροθέου» και άλλα.
 • Παρομοίως διώχθηκε και διώκεται ο λόγιος επίτιμος Εισαγγελέας Εφετών Αθηνών κ.Γεώργιος Κουβέλης, Πρόεδρος του «Πνευματικού Κέντρου Ρουμελιωτών Αθηνών» και Πρόεδρος της «Αδελφότητος Παναγία η Ναυπακτιώτισσα» εξ αιτίας των αποκαλυπτικών δημοσιευμάτων του για τον άδικο διωγμό του Γέροντος Σπυρίδωνος.
 • Προς όλους αυτούς και τους άλλους συμπαραστάτες και όλους τους φίλους, ευεργέτες, δωρητές, συνδρομητές, υποστηρικτές, υπερασπιστές, συμπαραστάτες, Εισαγγελείς, Δικαστές όλων των βαθμίδων της Δικαιοσύνης, Δικηγόρους, Μάρτυρες υπερασπίσεως, ο π.Σπυρίδων εξέφρασε πολλές φορές τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη του και προσευχήθηκε και προσεύχεται μέχρι σήμερα αδιάκοπα για χάρη τους.
 •  Ο Θεός αγάπησε πολύ, τον Γέροντα Σπυρίδωνα, τον Ηγούμενο και Αρχιμανδρίτη. Τον τίμησε, τον τιμά τον προστατεύει και τον βοηθά στην ζωή του και σε όλα τα έργα του.  Η  Εκκλησία, η Κοινωνία, ο Κλήρος και ο Λαός τον αγάπησε πολύ, τον ετίμησε, τον τιμά, τον βοηθά, τον προστατεύει και τον επαινεί, ως ένα άξιο εργάτη της  Εκκλησίας και γενικώτερα της Κοινωνίας. 
 • Είθε ο Θεός να τον έχει καλά και στην ψυχή και στο σώμα, να ζει πολλά χρόνια, για να προσφέρει στον Θεό και στην  Εκκλησία και για να καλοπαραδειγματίζει όλους μας.
 • Είθε να σώσει ο Κύριος τον Γεροντά μας π. Σπυρίδωνα από όλους τους ζηλεύοντες, μισούντες και φθονούντες τον, διώκτες του.
 • Είθε να τον αναδεικνύει πάντοτε καλό και άγιο και στην γη και στον Ουρανό, να του χαρίσει την πολυπόθητη Βασιλεία των Ουρανών, για την οποία εμόχθησε πολύ.
 • Είθε να αναδείξει και να τιμήση ο Κύριος τον Γεροντά μας π.Σπυρίδωνα, ως ένα σύγχρονο Άγιο Σπυρίδωνα της Εκκλησίας.

Αμήν.

(Visited 1,254 times, 2 visits today)