Σύντομο Ιστορικό

Holy Metamorfoseos Monastery Logo

 

Η   Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ναυπάκτου, είναι ένα σύγχρονο ιερό δημιούργημα χριστιανών της Ναυπακτίας. Στηρίχτηκε  κυρίως σε εθελοντικές προσφορές και οικονομική συμπαράσταση ιδιωτών, καθώς και στην συνεχή εργασία των μοναχών και ιερομονάχων, μελών της μοναστικής Αδελφότητος. Είναι συγχρόνως Μοναστικό και Κοινωνικό έργο, που  κινείται επάνω στις  παραδοσιακές αρχές μοναχικής ζωής, ενώ συγχρόνως ανταποκρίνεται και στις σύγχρονες πνευματικές αναζητήσεις των ανθρώπων και ιδιαίτερα των νέων.

Ιδρύθηκε με βάση τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα στην Ελλάδα  Δημόσια  και  Εκκλησιαστική Νομοθεσία, ως αυτοδιοίκητο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου. Διοικείται από την μοναστική Αδελφότητα, βάσει εσωτερικού Κανονισμού και τελεί υπό την πνευματική εποπτεία του Μητροπολίτη Ναυπάκτου.  Θεμελιώθηκε το 1977, στο Δημοτικό Διαμέρισμα  (τότε κοινότητας) Σκάλας, σήμερα Δήμος Ναυπάκτου. Ιδρυτής, ευεργέτης και πρώτος Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής, ο Αρχιμανδρίτης Σπυρίδων  Λογοθέτης. Οι διαδικασίες ίδρυσης, νομιμοποίησης, απόκτησης οικοπέδου, θεμελίωσης, ανέγερσης κλπ. έγιναν επί Μητροπολίτη Ναυπάκτου Δαμασκηνού Κοτζιά, ο οποίος είχε ως πρωταρχικό του στόχο την ιεραποστολική προσπάθεια και ιδίως αυτή μεταξύ των νέων.

Η ζωή στο Μοναστήρι, συνδυάζει την ασκητικότητα και πνευματικότητα, μαζί με την φιλανθρωπία και την κοινωνική δραστηριότητα, συνδυασμό που επεδίωκαν πάντοτε οι Μοναχοί. Την ησυχαστική ζωή, με την ιεραποστολική προσφορά και την προβολή του Ελληνορθόδοξου Πολιτισμού.

Πρόκειται για μία αξιόλογη δημιουργία πνεύματος, που έχει να επιδείξει με καμάρι η μικρή και ιστορική πόλη της Ναυπάκτου.

Στο πλευρό της Μονής και της Αδελφότητος, στέκονται βοηθοί εθελοντές  και συμπαραστάτες πολλοί κάτοικοι της Ναυπάκτου και πολλοί άλλοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό, είτε σαν πρόσωπα, είτε σαν οργανωμένα σύνολα, όπως π.χ. και οι Σύλλογοι:

  • «ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΟΥ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ»,
  • «ΑΔΕΛΦΟΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΝΑΥΠΑΚΤΙΩΤΙΣΣΑ»,
  • & «ΑΔΕΛΦΟΤΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ».

Πολλοί επισκέπτονται το μεγάλο αυτό Μοναστήρι στη Στερεά Ελλάδα  και ωφελούνται πνευματικά.

Ειδικά αν πρόκειται να έλθει ομάδα εκδρομέων, ή σχολείων, συνιστάται, πριν  την επίσκεψη, να τηλεφωνήσει στη Μονή, για καλύτερη οργάνωση, υποδοχής και ξενάγησης, και ταυτοχρόνως, σωστής λειτουργίας του προγράμματος του Μοναστηριού.

(τηλ. +30 (26340) – 22324 & 22731,  από 9-1π.μ. και 6-7.30μ.μ., φαξ. -22466, e mail: [email protected] )

Εορτές:
-Το πανηγύρι του μοναστηριού γίνεται της Μεταμορφώσεως Σωτήρος στις  5 και 6 Αυγούστου.
-Επίσης εορτάζεται πανηγυρικά η Παναγία η Ναυπακτιώτισσα, την Τρίτη  της Διακαινισίμου μετά το Πάσχα, καθώς και την 1η  Κυριακή του Οκτωβρίου.

(Visited 746 times, 1 visits today)